Żywność ekologiczna, choć nieco droższa od tej niskiej jakości dostępnej w marketach, pozostawia daleko w tyle warzywa i owoce dostępne w lokalnych ekologicznych gospodarstwach. Warzywa i owoce uprawiane w naszym gospodarstwie spełniają szereg restrykcyjnych wymogów.
Do produkcji naszych warzyw i owoców ekologicznych nie używamy żadnych sztucznych nawozów ani syntetycznych środków ochrony roślin – jedynym nawozem jaki stosujemy jest własnej produkcji (Ferma Brychcy) nawóz kurzy. Cena produktów ekologicznych jest wyższa, ponieważ stosowanie ekologicznych metod produkcji wymaga nie tylko większych nakładów czasu ale i pracy. Przekłada się to jednak na smak, walory odżywcze i wygląd warzyw i owoców.
W naszym gospodarstwie stosujemy tradycyjne metody ekologiczne: mechaniczne, fizyczne, fermentacyjne. W żadnym wypadku do naszych warzyw nie dodajemy sztucznych barwników, konserwantów, przeciwutleniaczy i stabilizatorów ani też nie stosujemy substancji powlekających, aby nasze warzywa były ‘ładniejsze’.
Pamiętaj – ekologiczne warzywa nie zawsze będą tak piękne jak te konwencjonalne, ale zdecydowanie: będą lepiej smakowały i będą nieporównywalnie bardziej wartościowe od tych z marketu!
Dlaczego warto kupować ekologiczne warzywa i owoce od lokalnych dostawców?
Dlaczego warto kupować nasze warzywa?
Czym różnią się nasze warzywa od warzyw ze sklepu?
Krótko rzecz ujmując – wszystkim. Kształtem, kolorem, ale przede wszystkim smakiem. Warzywa są także o wiele zdrowsze od tych ze sklepu, gdyż rosną w sposób naturalny. Ich wzrost absolutnie nie jest wspomagany żadnymi nawozami, pestycydami, czy innymi środkami chemicznymi.
Nasze warzywa rosną na naturalnym kurzym nawozie, pozyskiwanym z naszej fermy kur. Nie zawierają metali ciężkich i innych sztucznych dodatków. Są po prostu ekologiczne.
Krzywe, ale prawdziwe
Sami przyznacie, ze pomidory że sklepu mają zazwyczaj piękny, regularny kształt i soczystą, czerwoną barwę oraz są dosyć sporej wielkości. Ale już przy krojeniu zauważamy, że ich skórka jest twarda, a samo warzywo jest jakby bez smaku. Nie wspominając już o braku aromatu.
A dla Ciebie co się liczy? Smak i zdrowie, czy ładny wygląd? Chyba lepiej kupić mniejsze, trochę kulfoniaste warzywa, ale o wiele smaczniejsze i pachnące? Przecież i tak je pokroisz i przetworzysz.
Kto kupuje ekowarzywa?
Warzywa ze zdrowej produkcji kupują przede wszystkim ludzie, którzy cenią sobie zdrowie, długie życie, smak i aromat prawdziwych warzyw. Poza tym wielu konsumentom zależy na tym aby chronić środowisko.
Dieta każdego człowieka powinna się składać z chociaż 3 porcji warzyw dziennie. Każda mama chce, aby jej pociecha rosła zdrowo, dlatego świadomie wybiera trochę droższe od przemysłowych, ale jednak o wiele zdrowsze biowarzywa. Bo kto raz spróbował warzyw z pewnością nie będzie chciał ich zmieniać na żadne inne!
Dlaczego warto kupować nasze warzywa?
Powodów jest wiele. Oto kilka z nich: