Na naszej witrynie stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Dlaczego warto?

Żywność ekologiczna, choć nieco droższa od tej niskiej jakości dostępnej w marketach, pozostawia daleko w tyle warzywa i owoce dostępne w lokalnych ekologicznych gospodarstwach. Warzywa i owoce uprawiane w naszym gospodarstwie spełniają szereg restrykcyjnych wymogów.

 

Do produkcji naszych warzyw i owoców ekologicznych nie używamy żadnych sztucznych nawozów ani syntetycznych środków ochrony roślin – jedynym nawozem jaki stosujemy jest własnej produkcji (Ferma Brychcy) nawóz kurzy. Cena produktów ekologicznych jest wyższa, ponieważ stosowanie ekologicznych metod produkcji wymaga nie tylko większych nakładów czasu ale i pracy. Przekłada się to jednak na smak, walory odżywcze i wygląd warzyw i owoców.

W naszym gospodarstwie  stosujemy tradycyjne metody ekologiczne: mechaniczne, fizyczne, fermentacyjne. W żadnym wypadku do naszych warzyw nie dodajemy sztucznych barwników, konserwantów, przeciwutleniaczy i stabilizatorów ani też nie stosujemy substancji powlekających, aby nasze warzywa były ‘ładniejsze’.


Pamiętaj – ekologiczne warzywa nie zawsze będą tak piękne jak te konwencjonalne, ale zdecydowanie: będą lepiej smakowały i będą nieporównywalnie bardziej wartościowe od tych z marketu!

 

Dlaczego warto kupować ekologiczne warzywa i owoce od lokalnych dostawców?

 

  • wspierasz lokalny biznes
  • wybierasz warzywa i owoce które były hodowane na niewielką skalę
  • masz gwarancję, że pochodzą z czystego gospodarstwa
  • nie ryzykujesz kontaktu z pestycydami
  • inwestujesz w zdrowe organiczne warzywa i owoce to, co musiałbyś wydać na walkę z chorobami wynikającymi z chemikaliów, konserwantów, polepszaczy

 

Dlaczego warto kupować nasze  warzywa?

Czym różnią się nasze warzywa od warzyw ze sklepu?

Krótko rzecz ujmując – wszystkim. Kształtem, kolorem, ale przede wszystkim smakiem. Warzywa są także o wiele zdrowsze od tych ze sklepu, gdyż rosną w sposób naturalny. Ich wzrost absolutnie nie jest wspomagany żadnymi nawozami, pestycydami, czy innymi środkami chemicznymi.

Nasze warzywa rosną na naturalnym kurzym nawozie, pozyskiwanym z naszej fermy kur. Nie zawierają metali ciężkich i innych sztucznych dodatków. Są po prostu ekologiczne.

Krzywe, ale prawdziwe

Sami przyznacie, ze pomidory że sklepu mają zazwyczaj piękny, regularny kształt i soczystą, czerwoną barwę oraz są dosyć sporej wielkości. Ale już przy krojeniu zauważamy, że ich skórka jest twarda, a samo warzywo jest jakby bez smaku. Nie wspominając już o braku aromatu.

A dla Ciebie co się liczy? Smak i zdrowie, czy ładny wygląd? Chyba lepiej kupić  mniejsze, trochę kulfoniaste warzywa, ale o wiele smaczniejsze i pachnące? Przecież i tak je pokroisz i przetworzysz.

Kto kupuje ekowarzywa?

Warzywa ze zdrowej produkcji  kupują przede wszystkim ludzie, którzy cenią sobie zdrowie, długie życie, smak i aromat prawdziwych warzyw. Poza tym wielu konsumentom zależy na tym aby chronić środowisko.

Dieta każdego człowieka powinna się składać z chociaż 3 porcji warzyw dziennie. Każda mama chce, aby jej pociecha rosła zdrowo, dlatego świadomie wybiera trochę droższe od przemysłowych, ale jednak o wiele zdrowsze biowarzywa. Bo kto raz spróbował  warzyw z pewnością nie będzie chciał ich zmieniać na żadne inne!

Dlaczego warto kupować nasze warzywa?

Powodów jest wiele. Oto kilka z nich:

 

  • ·        Są zdrowe
  • ·        Mają niepowtarzalny, naturalny, intensywny smak
  • ·        Posiadają zapach
  • ·        Pochodzą ze sprawdzonych upraw
  • ·        Zawierają więcej witamin i mikroelementów
  • ·        Są mniej wodniste niż warzywa nieekologiczne
  • ·        Cechuje je wysoka jakość
  • ·        Nie zawierają absolutnie żadnych chemikaliów i metali ciężkich
  • ·        Ich produkcja nie szkodzi środowisku
  • ·        Są poddawane ciągłej kontroli